L'ENTITAT

JUNTA DIRECTIVA


President Josep M. Vidal Vidal
Tresorer Juanjo Martín Guzman
Secretari Núria Ferraté Ollé
Vocals Isaac Gómez Fargas
Carles Perpiñan Fuentes
Carme Munné Bages
Dolors Rodríguez Soler
Pepi Salvadó Vilafranca
Magí Valfagó Miguel

HISTORIA DE LA NOSTRA ENTITAT


L’associació Amics de Riudoms és una associació recreativa i esportiva sense ànim de lucre. Sorgida el 3 de juliol de l’any 1980 per construir una piscina, una pista de ball d’estiu i un bar de temporada i per potenciar la zona millorable de la part alta del poble. Al Ple Municipal, datat el 19 de setembre del mateix any, es decideix ratificar la concessió administrativa del Complex Recreatiu de Sant Antoni, de titularitat municipal, a l’associació per als propers vint anys. Aquest fet comportava el compromís de construir-hi una piscina i altres dependències. El Sr. Rodolf Folch, representant d'aquesta associació, va signar els documents amb què es vincularen amb l’Ajuntament i es comprometien a dur a terme el projecte realitzat per l’arquitecte Sr. Jaume Roiget. Més tard ho van fer saber al poble. 

Al ple del 15 d’octubre de 1980, el president de la Junta Gestora i l'arquitecte van presentar la maqueta projecte de la nova plaça de St. Antoni al Consistori. S’apleguen dins d’aquesta nova entitat, com a promotors, els Srs. Jaume Ferrant, Joan Mestre, Lluís Tomàs, Marc Torres, Joan Bono, Josep Nolla, Josep Fortuny, Carles Fernández... 

El 17 d’octubre de 1980 es va fer una assemblea general, en la qual es va convidar tot el poble al Casal Riudomenc,per presentar l’associació, el projecte (maqueta), els estatuts, els sistemes econòmics... El nou Parc de Sant Antoni va entrar en funcionament el juny de l’any 1981 i des d’aleshores ha anat obrint cada estiu per al gaudiment dels socis i del públic en general. 

A la piscina és on s’han desenvolupat la majoria de les activitats durant els darrers anys. Així al llarg de 35 anys, més de 6000 nens i nenes del poble, adults, socis, no socis i d’altres pobles de les rodalies, han après a nedar sempre de la mà de monitors experimentats.

Els cursets de natació van iniciar-se sota la supervisió tècnica de la Sra. Lluïsa Cabrero i del Sr. Joaquín Àlvarez, entrenador nacional de natació. 

Però molts monitors han treballat per a l’associació:
 • Manolo García ( waterpolista i nedador del CN Reus Ploms). 
 • Jordi Neyra (jugador de la selecció olímpica de waterpolo i del C.N.Catalunya, diverses vegades campió d’Europa) 
 • El Sr. Esteva i fills, (en Santiago Esteva fill, es va classificar en quarta posició a una final olímpica de la prova de 100 metres d'esquena i recordista d’Europa) 
 • Josep Casanoves (membre dels Travessamilles del CN Reus Ploms, diverses vegades campió d’Espanya) 
 • Maria Erra (nedadora del Reus Deportiu i experimentada monitora) 
 • Maribel Virgili (monitora durant més d’onze anys, entrenadora de bàsquet i jugadora a la 1ª divisió nacional amb el CN Reus Ploms) 
 • Mònica Rodríguez (nedadora del C.N.Reus Ploms, Campiona d’Espanya) 
 • Elena Ruíz (nedadora d’Amics de Riudoms i tercera als campionats d’Espanya) 
 • Cristina Montalvo (nedadora d’Amics de Riudoms i diverses vegades campiona d’Espanya i Catalunya i amb la titulació de socorrista) 
 • Marta Erra (diverses vegades campiona d’Espanya de natació, una de les monitores que porta més temps al club i amb la titulació de socorrista i entrenadora nacional de natació) 
 • Josep M. Vidal (nedador d’Amics de Riudoms, posteriorment del Reus Deportiu i C.N.Reus Ploms, medalla de bronze als campionats de SOS de l’any 89 i amb la titulació de socorrista) 
 • Imma Torres (mestra d’educació física, experimentada entrenadora de taekwondo, esportista internacional en cestoball amb la selecció catalana d’INEF i amb la titulació de socorrista) 
 • Josep R. Nolla (nedador d’Amics de Riudoms, medalla de bronze als campionats de SOS de l’any 89, sots-campió d’Espanya per probes, membre de l’equip de waterpolo del CN Reus Ploms i amb la titulació de socorrista) 
 • Xavier Cruset (nedador d’Amics de Riudoms, medalla de bronze als Campionats d’Espanya de SOS de Riudoms 1989 i sots-campió d’Espanya per probes) 
 • Jordi Nolla (nedador internacional amb la selecció de SOS, àrbitre nacional de SOS, actualment jugador del Club Rugby Tarragona i amb la titulació de socorrista) 
 • Montse Solé (estudiant d’INEF, mestra de tenis, monitora de lleure, preparadora física de l’equip de SOS i amb la titulació de socorrista) 
La llista inacabable de noms demostra que l’associació sempre ha vetllat perquè els millors professionals ajudessin a gaudir de la piscina de Riudoms. 

Però l’associació, a més de garantir la formació de la natació d'una forma continuada, s’ha preocupat per altres aspectes: 
 • L’organització de campionats: cada estiu se celebren els campionats de cursetistes, Campionats provincials de Natació, Torneig de la Fira de l’Avellana, diversos tornejos d’Amics de Riudoms. Els dos exitosos campionats d’Espanya de Salvament i Socorrisme, l’any 1989 i l’any 2000 han suposat les seves fites màximes. Aquests campionats han ajudat a consolidar l’esport de la natació, la formació d’equips de competició que representen al poble de Riudoms. 
 • L’organització dels festivals de cursetistes: Quan s'acaba la temporada els cursetistes demostren tot allò que han après davant dels seus familiars i amics. També es fa el lliurament d’un diploma o d'una medalla com a recompensa per l’esforç realitzat. 
 • L’organització de festes al voltant de l’esport: Quan Barcelona optava per organizar els Jocs Olímpics de 1992, Amics de Riudoms va decidir nedar els quilòmetres que separen les dues localitats com una mostra de suport a la candidatura. Durant més de 4 anys els riudomencs es mullaven i realitzaven nedant la distància que separa les dues localitats. També s’han organitzat durant diversos anys les 6h. de Resistència on tothom, socis i no socis, competien de forma lúdica amb altres pobles de la comarca. Riudoms ha guanyat sempre en aquesta modalitat. Aquest fet demostra la repercussió social d’aquests esdeveniments 
 • L’organització de festes musicals. Durant alguns anys, la piscina obria les portes una nit i organitzava unes divertides Festes Hawaianes per als més joves. 
 • Participació en campanyes solidàries: Cada any la Fundació Esclerosi Múltiple (FEM) organitza la campanya MULLA'T a la piscina de sant Antoni on tothom que vulgui pot mullar-se o nedar per col.laborar. Riudoms ha demostrat la seva solidaritat moltes vegades i ha col·laborat sempre en aquestes campanyes. 
 • Balls i sopars de germanor : Vàries vegades quan s'acaba l'estiu se celebra el sopar de germanor de socis. En algunes ocasions aquest sopar s’ha realitzat a la vora de la piscina.
La pista de St. Antoni també ha sigut un espai emblemàtic per l’associació i pel poble de Riudoms. S’han desenvolupat molts actes lúdics i socials com ara: 
 • Ball dels Barris organitzat per l’Ajuntament de Riudoms. 
 • Ball de la Festa Major de St. Jaume 
 • Ball de la Fira de l’Avellana Sopars de Germanor amb concursos gastronòmics. 
 • Festa de l’Associació de Pensionistes de Riudoms. 
 • Balls de diumenge. 
 • Concerts de Música a càrrec de grups i artistes de renom: Els Sírex, en Lluís Llach, Els Pets, La Madam, La Padrina, Mai Toquem Junts, Tancats per Defunció… 
 • Cinema a la fresca. 
 • La Nit de la Cultura Festivals de dansa a càrrec de les escoles de dansa de Riudoms. 
 • Actuacions de Teatre : “ Espai de Troc” i “ Dramèdia” 
 • Sopar de la Fam, organitzat per Càritas. 
Tots aquests fets, no es poden oblidar perquè representen la història d’una gent que van creure en un ambiciós projecte. 

Gràcies al granet de sorra aportat per l’esforç de cada soci riudomenc, avui després de 25 anys encoratgem novament plegats per continuar treballant per a l’ associació. 

El treball d’aquest anys començarà un altre cop a recollir els seus fruits amb nous projectes, amb nous equip de competició, amb molts nens i nenes, nois i noies, senyors i senyores que decideixen passar una estona agradable a les instal·lacions del Complex de Sant Antoni.